Firma Castillo de Canena

Nazwa Firma Castillo de Canena pochodzi od rodzinnego zamku położonego na wzgórzach miasteczka Canena, w hiszpańskiej prowincji Jaen w regionie Andaluzji. Nasza historia produkcji oliwek sięga 1780 roku.  Zamek Canena znajduje się w bujnym otoczeniu doliny rzeki Gwadalkiwir, a jego nazwę noszą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Znajduje się w pobliżu dwóch obiektów Światowego Dziedzictwa – miast Ubeda i Baeza prezentującymi kulturową esencję Andaluzji.

Jaen

Firma Castillo de Canena. Nasze gaje oliwne znajdują się w dolinie górnego nurtu rzeki Gwadalkiwir, między łańcuchami górskimi Cazorla i Mágina.  Produkujemy jednoodmianowe EVOOS z wczesnego zbioru. Mamy trzy główne odmiany: Picual, Arbequino i Royal. Picual jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą w Andaluzji. Wcześniej nasz ukochany picual miał bardzo złą reputację, ale w ostatnich kilku latach niektórzy rolnicy, tacy jak my, zaczęli produkować piękne picuals. Obecnie nasza Family Reserve Picual została uznana za NAJLEPSZĄ EVOO na świecie i doceniona prestiżowymi nagrodami: Mario Solinas, Nagrodą Ministerstwa Rolnictwa, i rok po roku prowadzi w konkursie Flos Olei – najważniejszym na świecie przewodniku po oliwie z oliwek.


Tradycja oliwy z oliwek sięgająca 1780 roku

Firma Castillo de Canena. Zamek Canena został zbudowany przez Arabów na miejscu rzymskiej osady. W czasie rekonkwisty został przekształcony w fortecę dla Zakonu Calatrava i służył temu celowi aż do czasu, gdy w 1538 r. nabył go Francisco de los Cobos, sekretarz Karola V, i przekształcił zamek w pałac, w którym przebywał sam cesarz.

Zamek został uznany za Zabytek Narodowy w 1931 roku, a następnie odrestaurowany i zachowany przez rodzinę.


Castillo de Canena